Verhuurders FAQ

Contact

Informatie omtrent DAC7

Algemene informatie over DAC7

DAC7 is een belastingwetgeving die van toepassing is op de hele Europese Unie. Deze maakt het verplicht voor online platformen, zoals wij, om gegevens en inlichtingen te verzamelen en deze te rapporteren naar de belastingdienst. Deze wetgeving is op 1 januari 2023 ingegaan, en draagt op dat er over ieder kalenderjaar gerapporteerd moet worden. Dit moet gedaan worden vóór 31 januari van het opvolgende jaar. 

De uitrol van de wetgeving is in twee fases. Voor 2023 moet alleen gerapporteerd worden over nieuwe verhuurders die zich in 2023 bij Natuurhuisje hebben aangesloten. Vanaf 2024 zal over alle verhuurders gerapporteerd moeten worden. De Nederlandse Belastingdienst wisselt de rapportages automatisch uit met de belastingautoriteiten van alle EU-lidstaten. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie, zoals wat de Belastingdienst met de rapportages zal doen.


Op wie is DAC7 van toepassing?

DAC7 is van toepassing op een platformgebruiker (verhuurder) die inkomsten ontvangt uit het verhuren van accommodaties, als de verhuurder een inwoner is van een EU-lidstaat of waar de inkomsten worden ontvangen van een accommodatie in de EU.


Is de verplichting om gegevens te delen van toepassing op mijn advertentie?

Als je een advertentie hebt voor een natuurhuisje dat zich binnen een van de EU-lidstaten bevindt of als je in een EU-lidstaat woont, worden je gegevens gedeeld met de Nederlandse Belastingdienst. Afhankelijk van de situatie, kunnen je gegevens ook worden gedeeld met de belastingautoriteiten van andere EU-lidstaten, bijvoorbeeld als je huisje in een ander land ligt.


Wat wordt er gerapporteerd? 

De gegevens die gerapporteerd worden zijn als volgt:

Voor een particulier


Voor een bedrijf:

*Deze gegevens worden verzameld door Natuurhuisje en hoef je niet zelf aan te leveren. 
**Deze gegevens worden overgenomen uit jouw aanmelding bij het Online Payment Platform.


Worden deze gegevens eenmalig doorgegeven of dient dit vaker te gebeuren?

DAC7 bepaalt een jaarlijkse meldingsplicht. Je gegevens worden elk jaar in januari gerapporteerd over het voorgaande kalenderjaar. De gegevens met betrekking tot je boekingen en de inkomsten hier uit, houden wij voor je bij en heb je geen werk aan. Wel is het nodig dat je eenmalig je belastinggegevens op geeft. Dit doe je in je eigen verhuurdersaccount op ons platform.


Wat betekent het voor mij?

Als verhuurder van een natuurhuisje zullen we je dus om extra informatie vragen om aan deze regelgeving te kunnen voldoen. Over jouw boekingen en inkomsten zal gerapporteerd worden als je aan een van deze voorwaarden voldoet:

We vragen je om de benodigde belastinggegevens volledig en naar waarheid aan te leveren via je account. Via deze link kun je meer uitleg vinden over hoe je de gegevens aanlevert als een particuliere verhuurder. Klik hier voor uitleg voor een zakelijke verhuur.

Deze regeling verandert niets aan hoe je belastingaangifte doet.