Verhuurders FAQ

Contact

Hoe kom ik bij het jaaroverzicht?

Algemene informatie over DAC7

DAC7 is een belastingwetgeving die van toepassing is op de hele Europese Unie. Deze maakt het verplicht voor online platformen, zoals wij, om gegevens en inlichtingen te verzamelen en deze te rapporteren naar de belastingdienst. Deze wetgeving is op 1 januari 2023 ingegaan, en draagt op dat er over ieder kalenderjaar gerapporteerd moet worden. Dit moet gedaan worden vóór 31 januari van het opvolgende jaar. 

De uitrol van de wetgeving is in twee fases. Voor 2023 moet alleen gerapporteerd worden over nieuwe verhuurders die zich in 2023 bij Natuurhuisje hebben aangesloten. Vanaf 2024 zal over alle verhuurders gerapporteerd moeten worden. De Nederlandse Belastingdienst wisselt de rapportages automatisch uit met de belastingautoriteiten van alle EU-lidstaten. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie, zoals wat de Belastingdienst met de rapportages zal doen.


Wij zijn verplicht om voor verhuurders inzichtelijk te maken welke gegevens wij doorgeven aan de Belastingdienst. Dit is terug te vinden in het jaaroverzicht. Door in te loggen in je verhuurdersaccount, kun je bovenin klikken op 'meer' en dan 'Belastingen'.

Ga vervolgens naar 'Jaaroverzicht'.

Bij het 'adres' kun je kiezen voor welk natuurhuisje je het jaaroverzicht zou willen inzien. 

Bij 'jaar' kun je kiezen voor welk jaar je dit wilt inzien. 

Hou er rekening mee dat niet voor iedere verhuurder al een jaaroverzicht is te zien van het jaar 2023 of eerder. Als een verhuurder vóór 2023 bij ons is aangemeld, moeten wij van de boekingen die vanaf 2024 gemaakt zijn rapporteren. Enkel vanaf het jaar 2024 is er dan een jaaroverzicht beschikbaar.

Een verhuurder die bij ons in 2023 is aangesloten, daarover moeten we rapporteren van de boekingen vanaf 2023. Deze verhuurders kunnen wel een jaaroverzicht vinden in hun account van het jaar 2023.

Je ziet vervolgens een overzicht van het betreffende jaar, met de belastinggegevens die ingevuld staan bij 'mijn belastinginformatie'. Je kunt hier ook nog zien hoeveel dagen je huisje verhuurd is, het aantal boekingen per kwartaal die ontvangen zijn, het totaalbedrag wat uitbetaald is per kwartaal en de commissiekosten per kwartaal. 

In het overzicht kun je ook nog een specificatie zien per kwartaal. 

Als je hierop klikt, zie je de boekingsnummers vermeld staan die je in dat kwartaal ontvangen hebt. Onder 'totaal uitbetaald' staat het bedrag wat je in totaal vanuit ons ontvangen hebt. Commissie is het bedrag inclusief BTW wat je betaald hebt voor de boeking. 'Belasting over commissie' is het bedrag exclusief BTW. Onder 'aantal dagen verhuurd' kun je zien hoe lang de gast is verbleven. Boeking 738112 is 2 nachten verbleven.