Verhuurders FAQ

Contact

Wanneer heb ik recht op BTW verlegging?

Wanneer je vanuit het buitenland (een EU land) verhuurt en ook een BTW nummer in dat land hebt, dan kan de BTW die betaald wordt over de commissie verlegd worden naar dat land. Je betaalt in dat geval de BTW niet aan ons, maar zelf aan de belasting in jouw land. 

 

In dat geval hoef je als verhuurder maar 9,92% commissie te betalen (gezien het overige deel BTW is en je dit in dit geval niet aan ons betaalt). 


Let op, er wordt alleen BTW berekend over de commissie. Indien je als verhuurder BTW (deze BTW bedraagt 9%) moet betalen over de huur die je ontvangt, dan is het belangrijk dat je dit zelf regelt. Dat gaat buiten ons om en hiervoor kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst als je hier vragen over hebt. Of je BTW betaalt over de ontvangen huur, hangt namelijk af van meerdere factoren (hoeveel hij verhuurt, hoeveel taken je eraan hebt en of de fiscus jou ziet als ondernemer). 


Indien je recht hebt op BTW verlegging, kun je dit zelf invoeren in het verhuurders account. Dit kun je als volgt doen: 

  1. Log in in het verhuurders account

  2. Ga naar het kopje ‘meer ’ klik vervolgens op 'belastingen'

  1. Vervolgens kun je de gegevens voor de belasting invoeren. Het vakje ‘Ik heb recht op een BTW-0 tarief’ moet aangevinkt worden. Het is daarbij verplicht op een BTW nummer in te voeren. Het is belangrijk dat het BTW nummer correct is. De geldigheid van het BTW nummer kun je controleren via de volgende link. Vul daar het betreffende land en BTW nummer in: 

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?locale=nl

 


Is het BTW nummer geldig, dan krijg je het volgende scherm en dan kun je BTW verlegging aanvragen. 


Is het BTW nummer niet geldig, dan krijg je het volgende te zien. Dit BTW nummer kan dan niet gebruikt worden voor BTW verlegging. Je kunt er dan voor kiezen op het vakje over BTW- 0 tarief niet aan te vinken, of een correct BTW nummer moet ingesteld worden. 


Let er bij het invullen van het BTW nummer op, dat je altijd dit format aanhoudt: NL855749957B01. Dus: landaanduiding+cijfers. Hier moeten geen - of spaties etc. tussen zitten.